Мерките по границата трябва да бъдат жестоки, бързи и незабавни, защото

...
Мерките по границата трябва да бъдат жестоки, бързи и незабавни, защото
Коментари Харесай

Стефан Балабанов: Мерките по границата трябва да бъдат жестоки, бързи и незабавни

Мерките по границата би трябвало да бъдат жестоки, бързи и незабавни, тъй като проблемите са доста.

Това сподели особено за Стефан Балабанов, някогашен заместник-министър на вътрешните работи. Поводът е смъртта на граничния полицай при престрелка в региона на Елхово. Той изрази позицията си:

„ Първо, съболезнования за фамилията на сътрудника. Каквото и да кажа в този момент, нито ще го върна, нито ще успокоя околните му, само че за жалост това се случи. Не желая да диря провинен и да злоупотребявам с тази покруса, само че първо би трябвало да кажа, че министър Демерджиев направи много неща по отношение на мигрантския напън. Той не е Господ и не може да спре тази вълна с магическа пръчка. Нека въоръжат граничарите уместно. Нашите синдикати, когато бях зам.-министър, повдигнаха една концепция с немските синдикални организации – „ Единни стандарти за сигурност в Европа “. Този въпрос в Европейската комисия не се доразви. Като пазим границата си, Европейският съюз да намерения по какъв начин всички граничари да бъдат въоръжени както би трябвало – с единни стандарти. Какво е това знамение да се пращат наши служители на реда с каски и щитове? “

Балабанов показа, че преди два-три месеца в изявление е споделил, че толкоз е нажежена ситуацията в граничните региони, че даже чака да стане някакво ликвидиране. Той съжали, че е бил неприятен оракул.

„ Кадрите, които демонстрират малките екрани, просто ме шокират. Беше отпусната в предишния парламент, доколкото знам, над 5 милиона лв. за поддръжка на оградата, не виждам това да се случва. Служители в Министерство на вътрешните работи приказват, че не работят камери, сътрудниците се пращат с каски и щитове, което за мене е шокиращо. Аз се удивлявам по какъв начин от две години, откогато ние не сме на власт, тази гранична ограда не се поддържа въобще. Тя не би трябвало да е ангажимент обаче на Министерство на вътрешните работи, тъй като от структурата нямат потенциала и строителния капацитет да го вършат. Хубаво беше предоставена на регионалните шефове, дано те се занимават с това “, възмути се Балабанов. Бившият зам.-министър на Министерство на вътрешните работи показа какво са правили по опазване на границата по време на неговото ръководство:

„ По наше време, имаше срещи сред нашите управления на Министерство на вътрешните работи с турските гранични управляващи, което беше ежеседмична процедура. Сега ще се приказва с министъра на вътрешните работи на Турция. Дали обаче преди този момент е говорено, има ли взаимни проекти с турската страна за защита и защита на тази граница от вътрешността на България и във частта на Турция? По наше време, когато с уредите за далечно виждане засичахме групите с мигранти, които подхождат към нашата граница, беше задоволително единствено едно телефонно позвъняване и турците си ги прибираха назад. Ние имахме нулева миграция, посредством значително на тях. Техните закони във връзка с мигрантите са безкомпромисни, само че както виждате турските сили са ориентирани към Сирия, където имат големи проблеми. Трябва от наша страна да има непрекъсната дипломатическа самодейност за опазването на българо-турската граница на равнище министри, зам.-министри, шефове на „ Гранична полиция “, с цел да може този развой да бъде овладян. “

При въпрос: Трябва ли да има санкции за лицата, минали незаконно българската граница? Стефан Балабанов отговори:

„ Разбира се, нашият закон е безапелационен – който премине незаконно границата предстои на съд, това е закононарушение. Ако някой желае да влиза в нашата страна и бяга от някакви политически и други проблеми – „ Добре пристигнал “. Да премине през гранично-пропускателните пунктове, да се яви с документите и да изясни защо става въпрос. Ако заслужава, ще му бъде дадена протекция на емигрант. Преминаването на оградата става безпроблемно, гледайки изявления, което води до мисълта, че нашето законодателство е прекомерно демократично или незадоволително строго. Тези хора се усещат безусловно безнаказано. Какво да приказваме за каналджиите, които прибират по 5-10 хиляди евро от човек и забогатяват на непознат тил. Как няма да има миграционни талази и по какъв начин няма да има такива потоци? Проблемът е сложен. “

Бившият зам.-министър разяснява и дали да се разреши стрелбата от страна на чиновници на Министерство на вътрешните работи:

„ Това е прекомерно строго и няма да бъде законно. Стрелба по нашия закон се позволява, когато против тебе бъде употребявано оръжие и ти имаш право да отвърнеш. Не може да се простреля минал човек, това е неуместно. Това може да стане, в случай че се промени законодателството в частта на санкции за незаконно преминаващи. “

Според него е значимо да си съдействаме с Турция и да решим този проблем. Балабанов уточни, че поддържа предлагането на министъра за използване на дълго оръжие. По думите му има още няколко неща, които могат да се създадат и да се спре този миграционен напън – въоръжение на граничарите, поправяне на оградата, замяна и ремонт на камерите.

Много неща могат да се създадат. Аз виждам още една основна причина за протичащото се – всеобщото уволняване на предходни управителни чиновници от „ Гранична полиция “. Стига с тези политически уволняване в Министерство на вътрешните работи. Значи, които пристигна на власт, мигновено сменя управителните фрагменти в дирекциите, изключително в „ Гранична полиция “. Тези служители на реда ще пазят нашата граница, без значение кой е на власт – Българска социалистическа партия, ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и така нататък, тъй като тях не ги интересува това. Те имат строго избрани функционалности по закона на Министерство на вътрешните работи и ги извършват прецизно. Политиците малко да се изплашен, че замязяха на детска градина, безапелационен е Стефан Балабанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР